Wat uit een vol vliegtuig stappen te maken heeft met sterk zijn.

Op reis

Toen ik jaar of 19 was ben ik uit een vliegtuig gestapt. Mijn hele familie zat in dat vliegtuig want we zouden, voor het eerst met zijn allen, een week vakantie vieren in Spanje. Ik zat toen in mijn angstperiode en claustrofobie was mij niet onbekend. Al dagen van te voren had ik nachtmerries over de reis. Ik was kilo’s afgevallen, zat niet lekker in mijn vel en raakte al in paniek als ik nadacht over het vliegtuig.

Ik was ingecheckt, mijn koffers zaten al in het bagageruim en mijn familie had al plaatsgenomen in het vliegtuig. Ik weet nog goed dat ik door de sluis liep, richting het vliegtuig. Vol spanning en angst keek ik het vliegtuig in en op dat moment voelde ik een een hele sterke ‘nee’. Ondanks de bemoedigende woorden van mijn familie en van de stewardessen besloot ik om niet mee te gaan.

Een teleurstelling voor mijn familie en heel vervelend voor de medepassagiers en de crew want het vliegtuig mocht niet weg voordat mijn koffers eruit waren gehaald. Door 9/11 waren de veiligheidseisen aangescherpt en als ze mijn koffers niet snel vonden konden ze pas een paar uur later vertrekken omdat ze anders in de knoei zouden komen met andere vluchten.

Als ik er later nog eens aan terug dacht, kon ik mij niet voorstellen dat ik dit echt doorgezet heb, wetende wat een gedoe ik heb veroorzaakt

Uiteindelijk vonden ze mijn koffers op tijd en konden ze vertrekken. Met tranen in mijn ogen zag ik het vliegtuig vertrekken met mijn familie erin. Wat was ik teleurgesteld in mezelf en wat voelde ik mij een zwakkeling. Gelukkig werd ik goed opgevangen door vrienden.

Wat heeft dit verhaal te maken met sterk en krachtig zijn?

Dat zal ik nu vertellen. In die tijd liep ik bij een therapeut. De eerste waar ik echt een goede band mee had, mede door dit gebeuren.

De eerst volgende keer dat ik bij haar was, vertelde ik over het vliegtuig en hoe zwak en stom ik was dat mijn angst weer had gewonnen. Hoe ik mij weer had laten leiden door mijn gedachten en de spanning en of ik ooit nog eens ‘normaal’ zou worden. Haar reactie kwam als een verrassing. Ik verwachtte op zijn minst een lichte teleurstelling in mij maar niets was minder waar. Ze vond mij juist ongelofelijk sterk en stak dit niet onder stoelen en banken. Vol ongeloof zat ik te luisteren naar haar visie op mijn verhaal.

Wat ik zag als zwak, zag zij juist als sterk. Een vliegtuig verlaten vol met mensen die van je houden en de druk van het op tijd vertrekken van het vliegtuig, hadden mij niet weerhouden van mijn keuze. Die ongelofelijke kracht die ik voelde bij het woordje ‘nee’, die uiteraard voor een groot deel voortkwam uit mijn angst, was geen zwakte. Het was juist een ongekende kracht. Ik moest alleen nog leren hoe ik deze kracht voor mij kon laten werken in plaats van tegen mij. Maar dat ik hem bezat was wel duidelijk.

Eenmaal buiten heb ik nog lang ons gesprek herhaald in mijn hoofd. Ik was er nog lang niet maar vanaf dat moment leerde ik stap voor stap om mij te richten op mijn kracht en mijn kwaliteiten.

Mijn boodschap

Ik heb er lang over nagedacht of ik dit zou delen. Niet omdat het zo spannend of spectaculair is maar het is wel mijn verhaal. Toch wil ik het graag doen omdat het helemaal past bij mij en wat ik uitdraag in mijn coachpraktijk. De jongeren die ik coach laat ik ontdekken wie ze zijn en wat hun kwaliteiten zijn. Ik leer ze om anders te kijken naar zichzelf net als mijn therapeut bij mij heeft gedaan. Door angst, spanning, onzekerheid, perfectionisme enz. kun je je zwak, stom, dom en minderwaardig voelen. Je staat onder aan de ladder waar iedereen om je heen torenhoog boven je uitsteekt. En hoe mooi is het dan als iemand je leert om anders naar jezelf te kijken. Te laten zien hoe waardevol je bent en je leert om juist door je valkuilen, te ontdekken wat je kracht is. Dat je veel sterker bent dan je denkt.

En ik? Vliegen en een heleboel andere dingen zijn vrijwel geen probleem meer nu ik weet waar mijn kracht ligt en hoe ik mijn gedachten voor mij kan laten werken.

Liefs,

Patty

Ik ben Patty van JustPattyCoaching. In mijn praktijk coach ik gevoelige jongeren met angst(klachten) als  onzekerheid, pleasegedrag, perfectionisme paniek enz. Hierbij maak ik gebruik van mijn eigen methode ‘Ik zorg voor Mij’. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met mij op via info@justpattykindercoach.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *